Tradicija

Štiri Rajhove generacije

Časi se spreminjajo. Toda mi se trudimo, da ste Vi še vedno tako dobrodošli in tako zadovoljni kot v časih dedka in babice v stari Rajhovi gostilni na vasi!

Tudi gostilna Rajh se spreminja. Vseeno pa ostaja ves čas in po svoje enaka, kot v časih dedka in babice. Le družinska tradicija se daljša in bogati, le novo pomlajuje staro in le mlado posluša izkušeno. ”Dober tek!” vam zato gostoljubno voščimo kar štiri generacije Rajhovih gostilničarjev!

Prva v mali vaški trgovini in gostilni, kjer so točili jabolčnik, sta bila Ignac in Karolina. Potem sta dedek Geza in babica Marija začela z ocvrtimi piščanci, slavonskimi ribami, preprostimi enolončnicami, prekmurskimi pogačami in domačim kruhom. Sendvič z domačo salamo je takrat bil Rajhova specialiteta.

Ko smo se 1969. leta preselili na sedanjo lokacijo, sta oče Ignac in mama Marta razširila ponudbo, da so začeli prihajati tudi gostje od drugod, iz Avstrije in iz cele tedanje Jugoslavije. Takrat je bila priljubljena mednarodna kuhinja in tudi v gostilni Rajh smo pekli zrezke, bifteke in morske ribe. Toda bograč, kuhana govedina, jedi na žlico, prekmurska gibanica in retaši so bili še vedno vsak dan na jedilniku!

Leta 2005 je vodenje gostilne Rajh prevzela četrta generacija. Tanja in Damir sva se odločila, da ohraniva tradicijo, a da jo posodobiva. Jedi, ki so jih kuhali v Prekmurju nekoč, sva ohranila, a tako, da sva jih preoblikovala, jim dodala svežino, lahkotnost, mikavnost. Sodobne kuharske trende sva - v sodelovanju z babico Marijo, ki je še vedno vsako jutro prva v kuhinji, očetom Ignacem, ki je še vedno duša gostilne in stalno med gosti, ter najinima otrokoma, Valentino in Leonom, ki sta gostilniškim genom dodala še gostinsko izobrazbo v tujini -, prilagodila domačnosti in tradicionalnosti Rajhove kuhinje. Babičini in mamini recepti so ostali, a gostilna je nova, prenovljena. Stari gostje še vedno igrajo karte, a novi prihajajo in se vračajo zato, ker iz Rajhove kuhinje dobrojedcem sije pet sončkov. Lokalni proizvajalci živil in izdelkov so osnova vsake naše, tako tradicionalne kot tudi novo-prekmurske jedi, toda zdaj ima vsaka sestavina na krožniku še svoje ime, izvor, dediščino, zgodbo. Še vedno so naše odlike gostoljubnost, domačnost, pristnost, sproščenost, a zdaj si gostje vse to, v obliki Rajhovih kulinaričnih dobrot, odnesejo tudi domov.

Ponosni smo, da ima gostilna Rajh tako bogato preteklost, a veselimo se, ker skupaj z Vami ustvarjamo prihodnost!